FRI FRAKT PÅ ALLA BESTÄLLNINGAR!

Malbec

Malbec - Beskrivet för amatörer

Malbec är den viktigaste röda druvsorten i Argentina, men den producerar också utmärkt vin i många andra länder runt om i världen.


Malbec har blivit det viktigaste vinösa visitkortet för Argentina, eftersom druvsorten står för landets mest kända och högt ansedda viner. Faktum är att Malbec och Argentina, bland en stor del av den vindrickande allmänheten, anses vara mer eller mindre synonyma. Men även om Malbec utan tvekan är bäst i stånd att nå sin topp av kvalitet och uttrycksfullhet i Argentina, odlas den och tillverkas till fantastiskt vin i många andra länder runt om i världen. Faktum är att dess rötter inte ens är baserade i Argentina – de finns i Frankrike, som fortfarande är hem för många utmärkta Malbecs. För att förstå allt som Malbec har att erbjuda, kolla in vår guide nedan.

Se vår produkt Malbec här.

Vad är Malbec Wine? 

Malbec är ett vin framställt av druvan med samma namn. Det är oftast ett rött vin, men som alla andra röda sorter kan det göras till vitt och rosé också. Historiskt sett var vit malbec en sällsynthet, och medan det fortfarande är det, finns det en handfull exempel som produceras i Argentina. Malbec rosé är mycket vanligare, men druvan lyser verkligen starkast som ett rött vin, oavsett om det är buteljerat på egen hand eller som en del av en blandning.

Var kommer Malbec-vinet ifrån? 

Malbec förknippas oftast med Argentina, men dess rötter går tillbaka till Cahors i sydvästra Frankrike, där det bidrar till ett särskilt mörkt och tanniskt rött vin. Druvan där kallas Côt. Malbec, och är också en av de fem huvudsakliga blandningsvarianterna i Bordeaux, tillsammans med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Men det är i Argentina som Malbec når vad många proffs och konsumenter tror är sin topp, bokstavligen, i fallet med vingårdarna på hög höjd runt Mendoza där den trivs särskilt bra.

Den första generationen Malbec röda viner från Argentina som slog igenom på den amerikanska marknaden var relativt billiga buteljeringar från Mendoza; de slog i allmänhet sitt steg i början av 2000-talet. Nuförtiden, medan malbec till vardagspriser fortfarande är en viktig del av kategorin, är det uttrycken på högre nivå och högre höjder som lockar mest spänning. Subregioner som Uco Valley och Gualtallary är av särskilt intresse, och eftersom klimatförändringarna fortsätter att påverka hur och var vindruvor odlas, är det dessa höghöjda (och därför ofta svalare) platser som verkar producera de mest nyanserade vinerna, med ofta mer självsäkra tanniner, livlig syra och åldrande potential.

Patagoniska malbec är också en växande kategori. Det finns utmärkta Malbecs från Chile, Uruguay, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland också. För det senare, leta efter Malbec från Decibel, som produceras av en amerikan som bor i Nya Zeeland. Det är utmärkt.

Varför ska du dricka Malbec-vin? 

Viner producerade helt och hållet från Malbec har den unika förmågan att glänsa både på egen hand och tillsammans med ett brett utbud av livsmedel. I Argentina kräver en asado ofta flera flaskor Malbec för att passa ihop med allt det magnifika köttet. Men även efter att elden har slocknat betyder Malbecs unika förmåga att uttrycka mörka körsbär, bär och plommonfrukter tillsammans med tobaks- och kryddor (liksom en plysch konsistens som är välstrukturerad, men inte typiskt dominerad av dess tanniner) det fungerar också tillsammans med mindre tung mat. Svampar tenderar att paras ihop med Malbec, liksom ostar som sträcker sig från mildare som gouda till mer påstridiga som gorgonzola. Även en fin pepperonipizza är fantastisk med den. Malbec från Cahors, å andra sidan, tenderar att ha mer självsäker tanniner, vilket har en inverkan på vilken typ av mat den passar bäst med. I så fall behövs mer protein och fett: Ankconfitering som sköljs ner med Cahors är fantastiskt.

Malbec smälter också bra med en rad andra druvsorter. Det är en av de fem huvudsakliga tillåtna druvorna för röda viner från Bordeaux, men även i Chile är det inte ovanligt att hitta den blandad med Cabernet Sauvignon.

Hur mycket kostar Malbec? 

När det kommer till pris kan Malbec hittas över hela spektrumet. Anständiga flaskor för mindre än 150kr är ofta precis vad du behöver på en tisdag kväll, och dyrare - de kan klättra norr om 1000kr - är värdiga tillägg till alla samlingar och kan stå sig över tidens tand när de utvecklas i flaskan över år.

Hur smakar Malbec? 

När den vinifieras som ett rött vin, tenderar Malbec att skryta med aromer och smaker av mörka körsbär, bär och plommon. Dessa är ofta kryddade med toner av kryddor, och om vinet har lagrats i ny ek är förslag på vanilj, choklad och kaffe inte ovanligt. Den tanniniska strukturen hos Malbec sträcker sig från medium till mer självsäker, beroende på var den har odlats och årgångens karaktär, och den har ofta tillräckligt med syra för att hålla saker livliga, utan att vara i närheten av syrlig. Ofta förmedlas en känsla av plysch i varje klunk. I vissa fall kan inslag av violer märkas. Malbec avnjuts bäst vid något svalare än rumstemperatur, och från ett vinglas som möjliggör kraftig virvling och generös syresättning, vilket gör att den öppnar sig.

Fem stora Malbec-viner 

Det finns otaliga fantastiska Malbec-viner på marknaden idag. Dessa fem producenter, listade i alfabetisk ordning, är ett perfekt sätt att börja utforska allt som Malbec har att erbjuda.

Catena Zapata

Catena Zapata har blivit en av de viktigaste tillverkarna av Malbec i Argentina. Från billiga exempel som Vista Flores till källarvärdiga exemplar som Argentino, de briljerar med allt.

Clos La Coutale

En av de mer välkända tillverkarna av Cahors, flaggskeppsröda Clos La Coutale är en blandning av cirka 20 % Merlot och 80 % Malbec.

Viña Montes

Montes Alpha Malbec bevisar att läckra exempel på druvsorten också görs på den chilenska sidan av Anderna. För cirka 250kr erbjuder denna flaska uttrycksfulla bär- och plommonfrukter i lager med mer salta toner.

Pascual Toso

Pascual Toso producerar ett antal Malbecs, och till och med deras mest prisvärda alternativ - runt 100kr eller så - är ett solidt erbjudande.

Susana Balbo

En av pionjärerna inom Malbec i Argentina, Susana Balbo har varit i framkanten av landets vinindustri i decennier. Oavsett om det är Crios-linjen eller Signature, är Balbos viner tillförlitligt välgjorda.

Se vår produkt Malbec här.